У сусіда...

Третій рік в Україні йде процес децентралізації. Десь успішно, десь менш успішно, а подекуди й зовсім без успіхів. Чому так складається й як стати успішними – ось основні питання дня. Чому, незважаючи на надані значні повноваження та відчутне зростання бюджету, органи місцевого самоврядування не можуть дати раду та справитись із покладеними на них обов”язками і подолати виклики. Що робити, щоб стати господарем на своїй землі ми спробуємо розібратись на прикладі однієї із об'єднаних територіальних громад нашої області.

Сторожинецька міська об'єднана територіальна громада є однією із найбільших громад України. Вона об'єднує жителів 11 сіл та м. Строжинець. Очолює ОТГ Микола Карлійчук. Найпоказовішим, не тільки для Буковини, а й усієї України є те, що до громади добровільно окрім міста увійшли ще 11 навколишніх сіл. На сьогодні тут мешкає понад 35 тисяч осіб, а третина площі району належить громаді. Днем “народження” ОТГ є 18 грудня 2016 року.

За словами Карлійчука М.М, найголовнішим є те, що децентралізація — процес неминучий, а влада на місцях повинна сама вирішувати нагальні проблеми. Звісно, при підтримці, а не втручанні держави. Знаковим є те, що в це повірили люди, котрі потягнулись до новоутворення. Так, одразу до вершин не дотягнутись. За перші два з половиною місяця оголились багато складнощів, навіть спротив з боку тих чи інших відповідальних районних очільників. Для управліннями немалим господарством створена професійна команда, яка не пасувала перед труднощами. Команда Голови складається також з колишніх сільських голів — нині старост, з якими разом працює і депутатський корпус.

Із тих населених пунктів, що увійшли в ОТГ, тільки три села були самодостатніми. Решту треба було підтягувати. Постали гострі завдання облаштування доріг та розвиток інших об'єктів  інфраструктури, зокрема у селах.

Всі побоювання жителів Сторожинецької об’єднаної територіальної громади про нібито закриття в деяких населених пунктах лікувальних закладів виявилися перебільшеними. Більше того селяни почали отримувати додаткові медичні послуги.

Так у цій громаді відкрили ще один сучасний пункт екстреної медичної допомоги. Зокрема  ця подія для жителів села Банилів-Підгірний давно очікувана, як і для місцевих лікарів. Адже раніше найближчий пункт швидкої допомоги знаходився на відстані понад 25 кілометрів.

Святкуючи свою першу річницю, громада уже мала чим похвалитись. У 2017 році діяльність Сторожинецької міської ради здійснювалась відповідно до вимог чинного законодавства України та плану роботи.

На виконання Закону України „Про доступ до публічної інформації” інформація про її діяльність, усі проекти та прийняті рішення ради розміщуються на веб-сторінці міської ради та у місцевих медіа.

Загальна кількість звернень громадян, що надійшла до міськради, значно збільшилась в порівнянні з 2016 роком. Найбільш актуальною групою питань, піднятих у зверненнях громадян є питання соціального захисту населення та земельних відносин.  Всього отримано – 750 звернень з питань соціального захисту населення. Із земельних питань отримано 565 звернень, За матеріальною допомогою у 2017 році звернулось 730 осіб. Сума наданої матеріальної допомоги перевищує 600 тис. грн.

Громада не чекає когось, а самостійно діє та виконує роботу у міру фінансових можливостей. Про це заявив радник ЦРМС Дмитро Прокопець: — “незважаючи на те, що станом на початок жовтня профінансовано 50% робіт, ми побачили виконання робіт… на 80%.” Таким чином Сторожинецька ОТГ освоїла до кінця року всі виділені в рамках інфраструктурної субвенції кошти.

Таким чином, виходячи із досвіду цієї громади, можна зробити висновок, що, якщо є мотивація та бажання керівництва, правильно підібрано та розставлено кадри, є взаєморозуміння між управителями та громадою — ви приречені на успіх! 
 
 
Будівництво спортзалу для НВК та школи в Сторожинці  

 
 
Капітальний ремонт каналізаційної системи у Сторожинці

 Капітальний ремонт амбулаторії в Зруб-Комарівцях



 
 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте