Якщо конкуренти з недоброю совістю

Проходячи повз будинок № 12 по пров. Ентузіастів я звернув увагу на магазин «Продукти». На його фасаді нанесено рекламні надписи, що сповіщають про найнижчі ціни. Зайшов, ціни не найнижчі та й продукти не найкращі. Обслуга розмовляє із знайомими та грається із дітьми, до мене ніякої уваги, тільки короткий погляд із під брів, що німо запитав: «чого приперся». Дійсно, чого? Запитав сам себе та й вийшов із торгової точки.

Йдучи додому пригадував, що каже у цьому випадку наше законодавство. А воно має навіть о
собливий вид порушення — то є недобросовісна конкуренція. До неї відносять будь-які дії в конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності. У відповідності до вимог Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» такі дії є нічим іншим як порівняльною рекламою (реклама, що містить порівняння з товарами, роботами, послугами чи діяльністю іншого суб’єкта господарювання) та дискредитацією суб’єкта господарювання (поширення в будь-якій формі неправдивих, неточних або неповних відомостей, пов’язаних з особою чи діяльністю суб’єкта господарювання, які завдали або могли завдати шкоди діловій репутації суб’єкта господарювання. Чому мовчать власники сусідніх торгівельних продуктових магазинів не зрозуміло, а куди дивляться наші доблесні наглядові органи можемо тільки здогадуватись.

Хоча з
ахистом від недобросовісної конкуренції у нас також вважається врегульована законом діяльність держави, її органів і посадових осіб, які контролюють процес конкуренції, учасників конкуренції, спрямованої на встановлення елементів спірних матеріально-правових відносин, що виникли внаслідок порушення конкуренції, правил та інших чесних звичаїв у підприємницькій діяльності, припинення недобросовісних дій та притягнення винних осіб до відповідальності. Але, як бачимо захист є, але його немає.

Більше того, в
чинення дій, визначених як недобросовісна конкуренція, тягне за собою накладання Антимонопольним комітетом України штрафів, передбачених Законом України «Про захист від недобросовісної конкуренції», аїх розмір може становити до трьох відсотків виручки від реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг суб’єкта господарювання за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф, або до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. І таке може бути? Але, мабуть, краще працювати в кабінеті ніж ходити по місту, адже пани є пани і нишпорити нижче їхньої самоповаги.

Також з
битки, заподіяні внаслідок вчинення дій, визначених як недобросовісна конкуренція, підлягають відшкодуванню за позовами зацікавлених осіб у порядку, визначеному цивільним законодавством України. До того ж у ст. 164-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення містяться ознаки правопорушень, пов’язаних з недобросовісною конкуренцією, за вчинення яких можуть бути притягнуті вповноважені посадові особи, у тому числі суб’єктів господарювання. Про реакцію сусідніх торгових лавок я не знаю. Можливо їм це подобається.

Я б міг звернутись до служби захисту прав споживачів, але маючи вже досвід вирішив звернутись до Вас, шановні читачі.
Давайте разом наводити порядок у нашому прекрасному краї. А після цього можливо у “недобросовісних” пробудиться совість, або антимонопольщики із іншими “наглядачами” згадають, що не тільки світу, що у особняку чи вікні із видом навіть на вулицю Маяковського і почнуть працювати. Маю надію. Вона, як відомо, помирає останньою. Перед нею чекаю смерті всіх, хто з “недоброю совістю”. Тоді, можливо, й надія не вмре.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте