Європейський суд із прав людини прийняв важливе рішення

Дуже важливе свіже рішення у справі Girard проти Франції (текст рішення доступний тільки французькою мовою, але, без сумніву незабаром буде перекладений на багато мов).

Європейський Суд з прав людини встановив, що право на похорони останків членів сім'ї є частиною права людини, закріпленого в Ст.8 Конвенції, при цьому суд ще раз, як і в деяких попередніх рішеннях, підкреслив, що ексгумація трупа не порушує вимоги Ст.8, навіть якщо проведена всупереч бажанням родичів, одночасно суд вказав, що якщо держава хоче дотримуватися Ст.8 ЄКПЛ, то зобов'язана негайно після закінчення дослідження останків, передати їх родичам для поховання, що також стосується і зразків, вилучених у трупа.

Справа має далеко не просто емпіричний інтерес. Як відомо, «на підході» в Євросуді позови родичів осіб, які були вбиті, або загинули в ході різноманітних «антитерористичних операцій», висловлюючись офіційною мовою Російської Федерації, там діють зміни до закону “Про похоронну справу”, які забороняють видачу останків таких осіб родичам. Можна тепер вже припустити як ЄСПЛ оцінить цю норму.

Та й в Україні наскільки відомо, є близько 10 родичів раніше страчених громадян, які не можуть отримати інформації про місце поховання своїх рідних, тому що навіть після скасування смертної кари, цю інформацію не розсекречують.

Цю інформацію люб’язно надав пан Дмитро Гройсман. За що йому велике спасибі!

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте