Катувань у нас немає

В нашій області немає ЖОДНОЇ скарги на тортури в міліції та у місцях позбавлення волі. Такі офіційні дані. А ось в інших областях справи не так добре.


                                       Масові побиття, як спосіб перевиховання.
         Репресивні заходи по відношенню до засуджених, які відбувають покарання в установах Державної пенітенціарної служби, а саме – побиття, залякування в’язнів, мають всі ознаки катувань.
            Про це висловився Європейський суд з прав людини в своєму рішенні в справі «Давидов та інші проти України». Нагадаємо, в цьому рішенні Європейського суду мова йшла про масові побиття і знущання над в’язнями Замкової колонії №68 в 2001-2002 роках бійцями спец підрозділу Державного департаменту України з питань виконання покарань і визнання Європейським судом в своєму рішенні порушення Україною статті 3 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (катування).
            Справа «Карабета проти України» Європейським судом передана уряду України на комунікацію. В цій справі також фігурують факти про масові побиття в’язнів (катування) і є всі сподівання, що рішення Суду буде ухвалене на користь заявника.
            Як відомо рішення Євро суду, які є остаточними, мають статус закону і обов’язкові до виконання для Високої Договірної сторони, що ратифікувала Європейську Конвенцію. Крім того Держава має вжити певних заходів у вигляді зміни законодавства на національному рівні, імплементації до міжнародних стандартів, аби унеможливити порушення Конвенції подібного сорту.
            Не зважаючи на різке засудження Європейським судом практики застосування бійців спеціального призначення Державного департаменту України з питань виконання покарань у вигляді спеціальних заходів, в ході проведення яких бійцями спец. призначення застосовуються безпідставні побиття в’язнів, психологічні знущання над людьми, в Україні продовжуються. Останні події означилися введенням бійців спец.підрозділу Державної пенітенціарної служби на територію СІЗО міста Сімферопіль і масове побиття людей: Правозахисники хочуть розслідування побиття у СІЗО Сімферополя http://www.radiosvoboda.org/content/article/24097396.html, Озброєнні автоматами люди в масках в Сімферопольському СІЗО,http://www.khpg.org/index.php?id=1304704212Масове побиття в СімферопольскомуСІЗОhttp://www.khpg.org/index.php?id=130470
                Сьогодні 28 травня за даними неперевірених, але різних джерел озброєнні бійці спецпідрозділу Державної пенітенціарної служби зупинилися поблизу виправної колонії №85 п. Буча, що в Київській області, але після судорожних дзвінків з боку родичів ув’язнених до керівництва СІЗО і Державної пенітенціарної служби, що мали за мету з’ясувати навіщо бойовики загону спеціального призначення, озброєна сила яких має застосовуватись в разі масових заворушень, захоплень заручників та інших надзвичайних подій, готуються до типових заходів по залякуванню і побиттю в’язнів, бійці спецпідрозділу швидко згорнули свою дислокацію і відбули в напряму виправної колонії №95 п. Березань Київської області.
            На передодні саме в цьому закладі, за інформацією, що потребує ретельної перевірки, засудженими, які лояльно налаштовані до адміністрації колонії була спровокована кривава бійка між засудженими, в результаті якої, був по звірячому вбитий засуджений Донченко Олександр Костянтинович у віці 33 років. Інший засуджений, прізвище якого поки, що не відоме, знаходиться в важкому стані, в результаті нанесення йому чисельних тілесних ушкоджень.
            Таким чином в разі введення в колонію бійців спеціального підрозділу Державної пенітенціарної служби, як реакції на криваві розбірки між засудженими, можуть постраждати люди, які не мають жодного відношення до бійки і ще не відомо чи не закінчиться чергова операція за участю озброєних головорізів черговими масовими побиттями в’язнів і відповідними зверненнями засуджених до Європейського суду з прав людини?!
            Як на мене, за будь яких умов застосування силових заходів по залякуванню, побиттю ув’язнених, знущання над людьми-примушення роздягатися догола, тотальні обшуки аж ніяк не можуть сприяти на зміну правосвідомості в’язнів і зміни їх ставлення до скоєння злочинів.
           За матеріалами Андрія Діденко координатора програм Харківської правозахисної групи.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте