Ух!!!

Як стало відомо, на передодні травневих свят близько сорока озброєних автоматами бійців спецпідрозділу Державної пенітенціарної служби прибули на територію Сімферопольського слідчого ізолятора й були розміщені на території установи. Як повідомляли різні джерела, в тому числі родичі та захисники ув’язнених, озброєні автоматами, гранатами та іншою зброєю люди знаходяться на території СІЗО до сьогоднішнього дня. Інформації про побиття в’язнів не надходило. Бійці спецпідрозділу спокійно пересувались по території установи, біля камер в яких тримають ув’язнених, тим самим створюючи атмосферу залякування.
Ось як цю подію коментують в Державній пенітенціарній службі:
Посилений варіант чергування «ЩИТ» (прес-реліз)
У зв’язку з проведенням травневих свят в установах управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в АР Крим, з 30.04 по 10.05.2011 року, згідно настанов керівних приказів та розпоряджень, на даний час виконується посилений варіант несення чергування під назвою «ЩИТ».
Таким чином до Симферопольського слідчого ізолятора, додатково, на час проведення свят були залучені силові підрозділи Державного департаменту, які пробудуть в установі до окремого розпорядження.
Регіональні засоби масової інформації, які публікують неправдиву інформацію стосовно Симферопольського слідчого ізолятора, засновану тільки від анонімних дзвінків родичів слідчо-заарештованих, несуть особисту відповідальність за розповсюдження не перевірених фактів.
Адміністрація управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в АР Крим

Після чисельних звернень правозахисників і журналістів до керівництва Державної пенітенціарної служби щодо підстав перебування на території СІЗО озброєних автоматами, гранатами бійців спецпідрозділу Державної пенітенціарної служби, почала надходити інформація, що нібито бійці спецпідрозділу залишаються на території установи, але зброї (автоматів) при них не має.
Нагадаємо, що нещодавно перевіркою керівного апарату Державної пенітенціарної служби проведеної спільно з прокуратурою АР Крим були виявлені чисельні зловживання з боку керівництва Сімферопольського СІЗО, що стало приводом для звільнення керівного складу установи.
Але сьогодні 06.05.2011 року з неперевірених, але різних джерел стало відомо, що бійці спецпідрозділу Державної пенітенціарної служби, які знаходяться на території СІЗО міста Сімферополь, вдалися до побиття ув’язнених. Масштаби репресій, кількість і прізвища побитих в’язнів поки що невідомі і з’ясовуються правозахисниками – слід враховувати латентний характер такої інформації, а також труднощі, які виникають під час перевірки отриманих даних.
Хочемо нагадати про остаточне рішення Європейського суду з прав людини «Давидов та інші проти України», в якому йдеться про масове побиття ув’язнених Ізяславської колонії № 58 в 2001 і 2002 роках за участі бійців спецпідрозділу Державного департаменту України з питань виконання покарань. Європейський суд визначив порушення Україною статті 3 Конвенції (катування). На сьогоднішній день Україною не вжиті адекватні заходи державного реагування щодо унеможливлення подібних інцидентів і притягнення до відповідальності виних.
Також хотілося б з цього приводу згадати справу про масове побиття ув’язнених Із’яслівської колонії № 31, Рівенського СІЗО в 2007 році (справа Віталія Карабета та інших). В лютому 2011 року Європейський суд направив скаргу заявника по цій справі на комунікацію Уряду.
Ув’язнені Сімферопольського СІЗО, хворі на туберкульоз, зняли на відео умови в яких вони перебувають, яке потрапило в публічну сферу.
З огляду на останні події, що відбуваються в Сімферопольському СІЗО, викликає занепокоєння доля тих людей, які зробили це відео. Що з ними стало після оприлюднення інформації про жахливі умови утримання хворих на туберкульоз в’язнів? В яких умовах вони знаходяться зараз? Чи були вжиті заходи дисциплінарних стягнень стосовно цих людей? І чи дійсно озброєні бійці спецпризначення Державної пенітенціарної служби залучаються до побиття ув’язнених? На всі ці питання варто отримати компетентні обґрунтовані і неупереджені відповіді.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте